Kimse istemez ama hayatın gerçeklerinden biri de ölümdür. Ölümün ne zaman nasıl bizleri bulacağı belli olmadığı sözünü sık duyarız. Bu ölüm türlerinden bir tanesi de “Ölümlü trafik kazası”dır. Gerçekten çok acı verici olsa da hayatın bir gerçeği olduğu tartışmasızdır. “Trafik kazalarında ölüm” veya “Ölümlü trafik kazası” cümlesi bizler için hayatı zorlaştıran unsurlardandır. Ama her ölümün ardında hayatın devam ettiği gerçeği de kaçınılmazdır. Bu bakımdan ölenlerin ardından haklarını almak en azından arkada kalanların üzüntüsünü hafifletmese de onlara bir nebze destek amaçlı bazı haklar vardır. Biz bu haklara “ölümlü trafik kazası tazminatı” diyoruz.
Yasalarımız trafik kazalarında zarar gören vatandaşa tazminat verilmesine hükmedilmiştir. Mağdur yakınlarının bir nebze acılarını hafifletmek ve ekonomik zorluk yaşamalarını engellemek için devreye zorunlu trafik sigortası girmektedir. Ölümlü trafik kaza vak'aları poliçe kapsamında değerlendirilir. Örneğin 2017 yılına ait bir kaza vuku bulmuş ise 370 bin liralık teminat limiti vardır. Kazanın ölümle sonuçlanması durumunda sigortanın ölen kişi başına yapacağı ödeme limiti budur.
Kazaların ölümle sonuçlanması durumunda sigorta şirketlerinden tazminat alabilmek için bazı koşulların yerine gelmesi gereklidir. Ölümlü trafik kazası tazminatlarında öncelikle şu bilgiler netleşmek zorundadır.
Gibi etkenlere bakılarak öncelikle vefat eden kişinin durumu ortaya çıkarılır. Burada kaza tutanakları ön belirleyici etkenler arasındadır.
Ölen kişinin ardından tazminatı kim alır sorusu öne çıkmaktadır. Burada bilinmesi gereken yakınlık derecesine göre tazminat sigorta firmaları tarafından verilmektedir. “Kazada tazminat” ekibi olarak bu konuda sizleri yönlendirmekteyiz. Öncelikle tazminata hakkı olan kişiler her ölüme göre değişmekle birlikte şu şekildedir.
Sigorta şirketleri bu 4 unsura bakarak ödeme yapar.
Tazminat hakkı olanlara sigorta firmaları ödeme yapar. Ancak sigorta şirketleri önce kendi yöntemleri ile tazminatı hesaplayıp mağdur vatandaşa önden bir ödeme yapar. Kendi yöntemi dediğimiz kaza sonrası vaka ölümle sonuçlandıktan sonra kaza tutanakları sigorta firmasına ulaştıktan sonra bir değerlendirme yaparak mağdur yakınlarına ödeme yapar. Ama bu ödemeler her zaman tazminatın bütününü kapsamayabilir. Bu noktada “kazada tazminat” hukukunda uzman ekibimiz devreye girerek ikinci aşamayı başlatarak tazminatın bütününü alım noktasında harekete geçer. Burada mahkeme yolu veya tahkim dediğimiz diğer aşama kullanılarak tazminat alınır. Bu tazminatlara “kan parası veya ölümlü kazalarda kan parası” da denilir.
Nisan 2016 da yapılan değişiklikle birlikte tek taraflı kazalarda ödeme yapılmamaktadır. Ancak bu konuda Yargıtayın verdiği birden çok emsal niteliğinde kararlar vardır. Kimisi tek taraflı kazalarda geride kalanın suçu yoktur kaidesiyle yargı tazminata hükmetmiştir. Kimisi ise tazminat verilmemesi konusunda karar vermiştir. Yargıtay hukuk genel kurulu bu çeşitli kararları değerlendirerek hepsini tek bir fikirde toplamıştır. Bu tazminat ödemesine de destekten yoksun kalma tazminatı denmiştir. Sitemizde bu tazminat türünü de ayrıntılı olarak okuyarak anlayabilirsiniz. Bu duruma uğrayan kişiler mahkeme yolunu seçerek haklarını alabilirler. Bu tarz davalar yaklaşık beş yıl sürmektedir. Yerel mahkeme, Yargıtay aşaması derken bir hayli uzun sürmektedir.
Bu tarz trafik kazaları ile karşılaştığınızda adresiniz “kazada tazminat” şirketi olması durumunda hızlıca evraklarınız toparlanır. Hukuk kurulunca değerlendirilir. Ve sonrasında ilgili adımlar sonuç odaklı olarak atılır. Ölümlü trafik kazalarında en fazla dosya sonuçlandıran firmaların başında gelen ekibimiz sizlere de destek olmaktan mutluluk duymaktadır.