Trafik kazasına karışan her vatandaşın belli ölçülerde zararını giderebilmesi için ödeme alması diğer bir söylem ile trafik kazası tazminatı alması mümkündür. Öncelikle yapılması gereken trafik kazasını kayıtlara geçirip resmi hal almasını sağlamaktır. Ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarında olay yerine mutlaka kolluk görevlileri çağırılmalıdır. Olay yerinde kaza tespit tutanağı tutularak kazayla örtüşecek şekilde ifadeler verilmelidir. İlk aşama tamamlandıktan sonra ikinci aşamaya geçilecektir.
1-Trafik sigortasından tazminat alabilmeniz için haklılık payınızın bulunması gerekiyor. Kaza yaptığınız yılın teminat limiti ne kadarsa örneğin 2016 yılı 310 bin liraydı. Bunun üzerinden bir değerlendirme yapılır. Ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarının tazminat hesaplama formülleri ayrıdır. (Sitemizde bulunan kaza tazminatı hesapla tablosunu kullanarak tazminat hesabınızı sizlerde yapabilirsiniz.)
2- Ceza davası: Trafik kazasında kimin kusurlu olduğunun tespiti uzman bilirkişiler tarafından yapılır. Kazadaki bilançoya göre kusurlu olan taraflara TCK’daki kanun maddeleri uyarınca uygun görülen yaptırımlar uygulanır.
3-Maddi ve Manevi Tazminat Davası: Haklı olan taraf kusurlu kişiye karşı maddi ve manevi kayıplarını telafi etmek için açtığı bir davadır. Ancak bu davayı açmanın ön koşulu ceza davasının sonuçlanmış olmasıdır.
Kaza sonrası mağdur olanların haklarını almak bizim için en önemli konudur. Zira mağdur olan vatandaş ikinci kez sıkıntı çekmemesi adına en hızlı yoldan sizlere destek olmaktayız. Bu noktada öncelikle yapılması gereken işi uzmanına bırakmaktır. Yanlış yapılan en ufak bir hamle - ayrıntı sizi haksız duruma düşürebilir. Ya da kısa sürede çözümlenmesi gereken yargı süreci yıllarca uzayabilir. Trafik kazası geçirdiyseniz mutlaka danışmanlık hizmeti almalısınız. Ekip olarak karşılaştığımız bütün vakaları önemsiyoruz. Danışmanlığını yaptığımız kazazedelerle birlikte hareket ederek kısa sürede dosyanızı sonucu ulaştırıyoruz.
En önemlisi de şeffaf bir iş anlayışıyla hareket ediyoruz. Bizimle tanıştığınız andan itibaren bütün süreci biz yönetiyoruz. Davanız sonuçlanana kadar sizden tek kuruş talep etmiyoruz. Dosyanız incelendiğinde nasıl bir yol izleyeceğimizi sizinle paylaşarak başlıyoruz. Eğer sizden onay alırsak. Dosyanıza uzman bir arkadaş atayarak sürece hızlıca start veriyoruz.
Oluşan kaza sonrası dosyasını bizimle paylaşan mağdurumuz ile birlikte şu adımları izliyoruz.
Trafik kazasında tazminat alabilmek için evraklar eksiksiz olarak ilgili kuruma teslim edilmelidir. Genelde sigorta firmalarından talep edilen evraklar şunlardır.
Heyet raporu özel sağlık kuruluşlarından alınamaz. Alınan yerler şunlardır.
Kazazedenin malullük durumu tespiti yapıldıktan sonra avukatlarımız vasıtası ile tazminat alım süreci tarafımızca başlatılmaktadır. Dosya hazırlanarak kazada başvuru yapılacak kuruma mağdur adına tarafımızca dosyalar iletilir. Sigorta firması dosyayı aldıktan sonra bizlere evrakla alakalı bilgilendirmeler yapar. Bu bilgilere göre tazminat alım süreci başlar.
Sigorta firmaları eksiksiz evraklarla yaptığımız başvurularımıza maksimum 45 gün içinde cevap vermek zorundadır. Gelen cevap olumlu olması durumunda mağdurun ödenek alması için işlemler tarafımızca hızlandırılır. Ama aksi durumda veya ek evrak talepleri durumunda eksiklikler tamamlanarak sigorta firmasından cevap beklenir. Tazminatın ödenme noktasında sigorta ile anlaşma sağlanamaz ise bu kez 15 gün içinde diğer yasal haklarımızın yanında tahkim sürecini de başlatıyoruz. Başvuru yaptıktan sonra sigorta firmasından 15 gün içinde dönüş olmaması durumunda mağdurla istişare ederek mahkeme sürecini de tercih edebilmekteyiz.
Trafik kazalarında sigorta şirketlerinin talep ettiği evraklar dosya oluşturma aşamasında tam ve eksiksiz olarak hazırlanmaktadır. Ama bu hazırlanma kesin tazminat alımı anlamına gelmemektedir. Zira sigorta şirketleri süreçte ek taleplerde bulunabilmektedir. Ek talepler karşılandıktan sonra yine mağdura ödeme yapılmaması gibi durumlarla da karşılaşabilmekteyiz. Ama bu sürekli böyle olacağı anlamı da taşımamaktadır. Zira birçok dosya, yapılan başvuru sonrası olumlu sonuçlanmaktadır. Olumsuz veya sürekli evrak talebi gelen dosyalar için tahkim süreci aşamasına geçilir. Sigorta firmasının ödeme yaptığı dosyalarda eğer uzman kurulumuz eksik ödeme yapıldığını düşünürse yine hakkımızı arama adına tahkime başvuru mağdur adına yapılarak eksik gördüğümüz ödemenin tamamlanmasını talep etmekteyiz. Genelde bu başvurular olumlu olarak tahkimde sonuçlanmaktadır.
Dosyamızda uzman ekibimizce eksiklik olmadığı kanaati tarafımızca oluştuktan sonra sigorta firmasından olumlu yanıt alınmadığı durumlarda tahkim sürecine gitmekteyiz. Tahkim süreci zaman olarak 1 ile 5 ay gibi bir sürede tamamlanmaktadır. Bazı ekstrem dosyalarda bu süre 1 yılı aşmaktadır. Tahkim genel olarak mağduriyet var ise dosyayı olum sonuçlandırmaktadır. Onun dışında olumsuz karar dosyada çelişen durumlar olması durumunda çıkmaktadır. Ama şirketimizden profesyonel destek alanlar bu durumla karşılaşmamaktadır.