Ülkemiz trafik kazalarında Avrupa sıralamasında ilk 3 ülke arasında yer almaktadır. Burada trafik kurallarını ihlal yolların durumu sürücülerin bireysel yanlışları (alkol, uykusuzluk) gibi nedenler ilk sıralarda yer almamıza neden olmaktadır. Yaralanmalı trafik kazaları konusunda ise kazalar bu kadar çok olunca vakalarda bir hayli fazla olmaktadır. Bu bakımdan yaralanmalı trafik kazası çok sık duyduğumuz bir kelime olarak karşımıza çıkar. “Yaralanmalı trafik kazası tazminatı” kelimesi de bu aşamada hayatımıza girmektedir. “Trafik kazasında sakatlık tazminatı”alabilmek için kişide kalıcı bir hasar meydana gelmesi gerekmektedir. Bu bakımdan baktığımızda kazaya karışan herkes tazminat alır tezi ortadan kalkmaktadır. Trafik kazalarında yaralanma sonrası tazminat alabilmek için ilk önce evrakların toparlanması gerekmektedir.
Yaralanmalı kazalarda tazminat alımı için kaza sonrası evrakların bir dosya halinde ve bir düzen içinde toparlanması gerekir. Evraklar genel olarak şu şekildedir.
Bu evraklar tamamlandıktan sonra yaralanmalı trafik kazası tazminatı alabilmek için ilk aşama tamamlanmış olur.
Yaralanmalı trafik kazası tazminatı için heyet raporu alımı zorunludur. Heyet raporu olmadan yapılan başvurular büyük oranda sonuç vermez. Trafik kazası üzerinden 6 ay geçmeden heyet raporuna başvuru yapılamaz. Hasta 6 aylık süreci tamamladıktan sonra;
Gibi kurumlara başvuru yapılarak heyet raporu süreci başlatır. Rapor alındıktan sonra “kazada tazminat” olarak hukuki sürecin takibini başlatırız. Heyet raporu ortalama 45 gün içinde tamamlanır.
Heyet raporunuz elinize geçtikten sonra sigorta firmaları ile tarafımızca işlem yürütülür. Kişinin alacağı tazminat ise şu faktörlere göre ortaya çıkar.
Bu kriterler göz önünde bulundurularak bir tazminat hesabı yapılır. Yeni yapılan düzenleme ile birlikte maluliyet tazminatları için sigorta şirketlerine başvuru zorunluluğu getirilmiştir. Yani kazandan sonra tazminat için direk dava açamıyorsunuz. Sigorta şirketi sunulan evraklara göre bir değerlendirme yaparak tazminat ödeme noktasında bir karar verir. Ödeme noktasında sigortanın kriterleri biraz farklı olmakla birlikte bu noktalarda eksik veya az ödeme almamanız için tüm prosedürler en ince ayrıntısına kadar tarafımızca yerine getirilir.
Kaza sonrası tüm aşamalar tamamlandıktan sonra hukuk ekibimiz bir toplantı yaparak dosyayı tekrar inceler. Ardından izlenecek yol haritası belirlenir. Yol haritası belirlenirken olabilecek tüm aksi durumlar ve bu durumlara karşı alınacak önlemler masaya yatırılarak süreç başlatılır. Sigorta şirketi ile başlayan görüşmeler sonrası sonuç istenilen düzeyde olursa ikinci veya üçüncü aşamalara geçilmez. Ama süreç sıkıntılı giderse ekibimiz diğer planları gündemine alır. Bu planları şöyle açıklamak mümkündür.
Kazaya karışan kazazede yaşanan olay sonrası 8 yıl içinde gerek sigorta firmaları gerekse dava süreci ile ilgili adımlar atabilir. Kaza sonrası 6 ay sonunda heyet raporu alınması durumunda bu süreçlerin uzman kişilerce takibi önerilmektedir.
Yaralanmalı trafik kazasında sürücü konumunda iseniz karşı tarafa maddi ve manevi tazminat davası açabilirsiniz. Haklılık payınız kadar dava sonucunda belirlenecek tazminat bedeli alabilirsiniz. Peki bu süreç nasıl işler? Ceza davası tamamlandığında kazadaki haklılık oranınız ortaya çıkacaktır. Maddi kayıplarınızı talep edebilmek için ortaya belgeler sunmanız gerekmektedir. Yani fatura veya hasara uğrayan mallarınız için tespit tutanakları tutulmalıdır. Örneğin kazadaki haklılık oranınız %50 ve ispatlayabildiğiniz maddi kaybınız 10 bin TL olsun. Dava sonucunda alacağınız rakam 5 bin TL’dir. Manevi tazminat ise biraz daha farklı olmakla birlikte burada kişinin sağlık durumu çok yönlü incelenerek karar verilir. Manevi tazminatta iş sürecindeki kayıplar, iş takibindeki kayıplar, psikolojik sıkıntılar, işlerin aksamı, hayat yaşam kalitesi düşmesi gibi durumlar belirleyici olmaktadır. Maddi ve manevi tazminat davası açtığınız kişi sizin taleplerinizi karşılayabilecek ekonomik güce sahip olması çok önemlidir.
Kaza sırasında yolcu konumunda iseniz haklarınız daha fazladır. İlk olarak haklılık payınız %100’dür. Mağdur kaza sonrası seyahat ettiği araç sürücüsüne dava açma hakkına sahiptir. Ancak şoförün haksızlık durumu değerlendirilerek bu noktada yolcu konumundakiler maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Şoförde %100 haklı olabilir.